Do góry

Przekąski Przepis na:

Czipsy z tortilli z parmezanem i czosnkiem

Czipsy z tortilli z parmezanem i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 1813

Czipsy z tortilli są fajną przekąską na te długie jesienne wieczory. Chrupiące, pachnące połączeniem parmezanu z czosnkiem aż same się proszą aby je zjeść. Zapraszam

Składniki

  • Placki tortilli ( średnica 30 cm ) 4 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Tarty parmezan 100 g
  • Ulubione zioła ( ja dodałem zioła prowansalskie ) 3 – 4 łyżeczki
  • Słodka papryka ( możecie zamienić na wędzoną ) 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej 150 ml
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czipsy z tortilli z parmezanem i czosnkiem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszych czipsów jest bardo proste i szybkie. Można je przygotować gdy mamy niezapowiedzianych gości. Zaczynamy.

    Tortille kroimy na małe kawałki ( ja kroiłem na trójkąty ) i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Przekładamy go do małej miseczki.

  2. Do czosnku dodajemy zioła, paprykę, sól, parmezan oraz olej. Wszystko razem mieszamy. Następnie zawartość małej miseczki przelewamy na tortille, które znajdują się w dużej misce. Mieszając przyprawy z tortillami staramy się aby każdy kawałek był dobrze przez nie “obklejony”.

    Tak przygotowane kawałki tortilli układamy na blaszce oczywiście wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej tak aby się nie dotykały. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez mniej więcej 13 minut. Po tym czasie nasze czipsy z tortilli są gotowe!! Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń