Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1432
Dodano: 17.10.2014
Odsłon: 13195
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Składniki:
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g drożdży
260 g ciepłego mleka
30 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
60 g miękkiego masła
6 ząbków czosnku - drobno posiekanych
suszona lub świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce. Odstawiamy do ponownego napuszenia na ok. 20 min.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 20 min.
Od razu po upieczeniu smarujemy bułeczki delikatnie wodą . Najlepsze są jeszcze ciepłe ! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)