Do góry

Przekąski Przepis na:

Czosnkowe paluchy drożdżowe

Czosnkowe paluchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9166

Dodano:

Odsłon: 6498

Te paluchy znikają z talerza szybciej niż się je robi, choć i to nie jest zbytnio czasochłonne:). Świetne jako przekąska, ale też jako dodatek do zup czy mięsa.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ...
  • Do posmarowania ciasta:
  • 1 jajko L
  • olej (tyle samo ile rozbełtanego jajka)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 150g żółtego sera
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce robimy zaczyn: mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. Wtedy dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

  2. Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta: mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt prostokąta. Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy żółtym serem.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń