Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nie są zwykłe bułeczki z ciasta na pizzę! Pysznie chrupiące i miękkie w środku bułeczki to prawdziwy hit - polewa z oliwy i czosnku oraz parmezan z pietruszką tworzą niezwykle sycącą i pyszną przekąskę!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 67
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 67
Składniki
Na początek przygotowujemy rozczyn. Do drożdży dodaj ciepłą wodę, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Przykryj i odstaw na około 15 minut.
Przesiej mąkę (najlepiej typ 00), dodaj przygotowany rozczyn i odrobinę soli. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj oliwę l oliwek (dwa chlusty) i ponownie wyrabiaj do połączenia się składników. Na koniec odstaw ciasto na bok na około 2h do wyrośnięcia (TIP: posmaruj ciasto oliwą, aby nie przykleiło się do miski).
Podziel ciasto na małe kulki – z tej porcji wychodzi około 20 kuleczek. Następnie z każdej kulki uformuj wałek o długości około 15 cm a następnie zwiąż je w supełki. Zrobione supełki odstaw ponownie na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
Wykorzystaj ten czas na przygotowanie polewy. Obierz czosnek i posiekaj. Usmaż czosnek z oliwą z oliwek i łyżeczką ziół włoskich. Uważaj, aby nie spalić czosnku – 3 minuty wystarczą. Zetrzyj parmezan i posiekaj pietruszkę.
Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego na 250°C (z funkcja góra-dół) i piecz około 15 do 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż bułeczki do miski a następnie polej je przygotowaną oliwą, posyp parmezanem i pietruszką (zrób to póki są jeszcze gorące). Wymieszaj dokładnie, dopraw pieprzem do smaku i gotowe. (TIP: jeżeli oliwy nie wystarcza na równe oblanie wszystkich bułeczek – dolej więcej oliwy).