Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aż dziewięć dni musiałam czekać, by delektować się smakiem dojrzewającej surowej szynki wieprzowej. Jednak to nic w porównaniu z doznaniami, jakie przynosi jej smakowanie: mięso jest podsuszone i aromatyczne, kolorem przypomina wysokiej jakości wołowinę. Proces przygotowania jest banalny, trzeba jedynie po zacukrzeniu i późniejszym zasoleniu odlewać na bieżąco wydzielające się soki oraz przewracać mięso. Potem już tylko doprawić, wsadzić w pończochę i ... czekać. To co, kiedy Wasza szynka zacznie dojrzewać?
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 14
Składniki
Szynkę opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w misce, w której będzie leżakować cztery dni w lodówce. Zasypać cukrem i dłonią "wbić" go w nią.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki. Po około ośmiu godzinach odlać soki i przewrócić mięso na drugą stronę, ponownie wstawić do lodówki. Czynność tę powtarzać kilka razy w ciągu 2 dni. Po tym czasie wyciągnąć mięso z lodówki, spłukać z cukru pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym; zasolić.
Postępować dokładnie tak samo, jak po zasypaniu cukrem (2 doby w lodówce, odlewanie soku). Po upływie 4 dni (w sumie) mięso wyciągnąć z lodówki, opłukać z soli, osuszyć.
Szynkę pokryć na całej powierzchni przyprawami i wklepać je dłonią; nie solić.
Ostrożnie umieścić szynkę w pończosze, by nie obsypały się wszystkie przyprawy. Zawiązać po jej obu stronach supeł, by łatwiej się uformowała. Powiesić w przewiewnym miejscu na sześć lub siedem dni (jeśli postępujecie zgodnie z przepisem i osączacie i osuszacie mięso, nie ma obawy, by na tym etapie coś z niego wyciekło).
Po tym czasie ostrożnie wyjąć i kroić na plasterki.
Nie trzeba jej przechowywać w lodówce, można ponownie w pończosze, ponieważ mięso jest wysuszone. Serwować ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.