Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1994

Dodano:

Odsłon: 7735

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację.

Składniki

  • 5 placków tortilla
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 3 - 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
  • 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • czarny pieprz
  • sól
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.

  2. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na 15 minut do lodówki.

  3. Liście kapusty pekińskiej niezbyt drobno siekamy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki, ogórki razem ze skórką oraz pomidory kroimy w plastry, a czerwoną cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy.
    Placki tortilli podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni, w mikrofali lub na parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek, dół placka można dodatkowo owinąć folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń