Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72660
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72660
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Składniki
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Liście kapusty pekińskiej niezbyt drobno siekamy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki, ogórki razem ze skórką oraz pomidory kroimy w plastry, a czerwoną cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy. Placki tortilli podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni, w mikrofali lub na parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek, dół placka można dodatkowo owinąć folią aluminiową.