Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chipsy ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tych kupowanych w sklepie. Są chrupiące, aromatyczne i niezwykle łatwe do zrobienia. Idealne na wieczory filmowe, spotkania ze znajomymi czy jako smaczna przekąska do pracy. Zobacz, jak łatwo można je przygotować w domu!
blacha do pieczenia, mandolina, miska
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
Składniki
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki – najlepiej o grubości ok. 1-2 mm. Możemy użyć mandoliny, aby uzyskać równą grubość. Pokrojone plasterki ziemniaków umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 30 minut. To pomoże usunąć nadmiar skrobi, dzięki czemu chipsy będą bardziej chrupiące. Po namoczeniu ziemniaki odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Plasterki ziemniaków przekładamy do dużej miski, dodajemy olej, sól oraz czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby każdy plasterek był równomiernie pokryty oliwą i przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy plasterki ziemniaków w jednej warstwie – nie powinny na siebie nachodzić. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut, aż chipsy staną się złociste i chrupiące. W połowie pieczenia (po ok. 10 minutach) warto je przewrócić na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły. Po upieczeniu chipsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce do pieczenia. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej chrupiące.