Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, bardzo smaczne ^^
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1025
Składniki
Do większej miseczki wkruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem, dodałam cukier i wszystko wymieszałam, aż drożdże się rozpuściły. No...troszeczkę...tak tyci się nie rozpuściło, ale to nie zaszkodziło. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut.
W międzyczasie przesiałam mąkę i roztopiłam masło.
Do gotowej drożdżowej mikstury stopniowo wsypywałam mąkę, sól i wlewałam delikatnie roztopione masło.
Ciasto wyrabiałam, wyrabiała, wyrabiałam....ale i tak się dalej trochę kleiło. Prawda jest taka, że czym mniej mąki w cieście drożdżowym, tym lepiej :) Serio :)
No i jak już wyrobiłam z Antkiem ciasto, a ręce wołały o pomstę do nieba, odstawiłam do wyrośnięca na dobrą, porządną godz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i powstał wieeeelki placek!
Wysmarowałam drożdżowiec owocowym i jabłkowym dżemem, zawinęłam, jak naleśnik i pokroiłam na 14 konkretnych porcji.
Ułożyłam na blaszce i przykryłam jeszcze na 20 minut, aby trochę bardzie wyrosły.
5 minut przed pieczeniem, nastawiłam piekarnik na 180stopni. Wysmarowałam bułki wodą i obsypałam kruszonką. W piekarniku spędziły 15 minut. A rano....z mlekiem....przegryzając orzechy...Mniam^^