Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe drożdżówki bez jajek

Domowe drożdżówki bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 6047

Bardzo proste, bardzo smaczne ^^

Składniki

  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru (może być odrobinę więcej)
  • szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szkl. roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2,5-3 szkl. przesianej mąki
  • odrobina wody lub roztopionego masła do posmarowania
  • kruszonka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do większej miseczki wkruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem, dodałam cukier i wszystko wymieszałam, aż drożdże się rozpuściły. No...troszeczkę...tak tyci się nie rozpuściło, ale to nie zaszkodziło.
    Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut.

  2. W międzyczasie przesiałam mąkę i roztopiłam masło.

  3. Do gotowej drożdżowej mikstury stopniowo wsypywałam mąkę, sól i wlewałam delikatnie roztopione masło.

  4. Ciasto wyrabiałam, wyrabiała, wyrabiałam....ale i tak się dalej trochę kleiło. Prawda jest taka, że czym mniej mąki w cieście drożdżowym, tym lepiej :) Serio :)

  5. No i jak już wyrobiłam z Antkiem ciasto, a ręce wołały o pomstę do nieba, odstawiłam do wyrośnięca na dobrą, porządną godz.

  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i powstał wieeeelki placek!

  7. Wysmarowałam drożdżowiec owocowym i jabłkowym dżemem, zawinęłam, jak naleśnik i pokroiłam na 14 konkretnych porcji.

  8. Ułożyłam na blaszce i przykryłam jeszcze na 20 minut, aby trochę bardzie wyrosły.

  9. 5 minut przed pieczeniem, nastawiłam piekarnik na 180stopni.

    Wysmarowałam bułki wodą i obsypałam kruszonką. W piekarniku spędziły 15 minut.

    A rano....z mlekiem....przegryzając orzechy...Mniam^^

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń