Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe nachos z paluchami z szynką

Domowe nachos z paluchami z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 666

Talerz przekąsek na zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski.

Składniki

  • nachos: 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra i wędzona
  • kurkuma
  • 2 łyżki oleju
  • 60 ml wody gorącej
  • paluchy: 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g szynki schwarcwalckiej
  • 1 jajko
  • pozostałe: dip serowy
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dkg winogrono ciemne
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nachos:
    Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić.

    Paluchy:
    Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszcze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnikka nagrzanego 200 stopni na 20 minut.

    Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono podaje z dipem serowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń