Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe placki tortilla

Domowe placki tortilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 463

Dodano:

Odsłon: 8352

Kiedyś kupowałam gotowe tortille w sklepie. Po pewnym czasie zaczęłam kombinować w domu, żeby zrobić swoje, bez tych wszystkich sztucznych dodatków. Po kilku próbach w końcu się udało. Teraz już nie ma opcji żebym kupiła. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a kiedy smażą się na patelni to uwielbiam na nie patrzeć jak rosną i wykrzywiają się w każdą stronę. Filmik do tego przepisu znajdziesz na kanale YouTube. Poniżej zostawię bezpośredni link.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 5 PLACKÓW:
  • 250g mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml letniej wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe placki tortilla

Przygotowanie

  1. Mąkę umieść w misce i dodaj sól. Wymieszaj. Wlej olej, delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej wodę. Za pomocą drewnianej łyżki mieszaj ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż z powrotem do miski. przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

  2. Na podsypaną mąką stolnicywyloz ciasto. Podziel na 5 równych części +każda powinna ważyć ok. 75g) zagnieć w kulkę i rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 25 cm. Pierwszy rozwałkowany placek połóż na papierze do pieczenia, lekko posyp mąką i kładź kolejne placki.

  3. Na rozgrzanej patelni smaż placki aż zaczną rosnąć i pojawiać się bombelki. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
    Przed nałożeniem farszu zagrzej placek w mikrofali, aby nie popękał.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń