Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 424
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 148
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 424
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 148
Składniki
Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj przyprawami i dokładnie je wmasuj.
Zawiń ciasno w folię i schowaj na dwa dni do lodówki. Na zdjęciu - z przyrodnim bratem - baleronem pieczonym.
Po dwóch dniach (minimum) przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy rosołem, przykrywamy i wkładamy na powrót do lodówki.
Znowu nie mniej niż dwa dni, ale tym razem zaglądamy tam częściej - co kilka godzin mięso trzeba przewrócić.
Kiedy ślinotok będzie już na tyle duży, że nie da się wytrzymać - wyjmij mięsko z zalewy, osusz i zwiąż ciasno sznurkiem (lub włóż do siatki). Zagotuj w garnku wodę - to nie może być wrzątek, woda musi mieć ok. 80 stopni - włóż mięso i trzymaj w tej temperaturze ok. godziny. Zestaw z ognia i pozwól, aby baleron ostygł w zalewie - będzie bardziej soczysty.
Taka kanapka wynagrodzi Ci wszelkie niedogodności związane z długim procesem przygotowywania. P.S. Wywaru nie wylewaj - będzie z niego pyszny żurek!