Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy hamburger

Domowy hamburger

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1298

Dodano:

Odsłon: 3076

Hamburger zrobiony od podstaw. Rodzina orzekła że jest lepszy od kupnego. Polecam zrobić bułki samemu, można je przechowywać do trzech dni. Jeżeli chodzi o dodatki można wykorzystać to co lubimy i mamy w lodówce.

Składniki

  • przepis na 8 sztuk : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • do posmarowania: 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam
  • kotlety burgery: 70 dkg wołowiny
  • 1 cebula duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
  • Pieprz cayenne
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • pozostałe: 2 pomidory
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 ogórek zielony mały
  • 1 cebula czerwona
  • szpinak baby
  • sos: 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów sera żółtego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże przekłada do miski, dodaję mąki dwie łyżki, szczyptę cukru i mleko letnie tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany kwaśnej, mleka około 1/3 szklanki. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.



  2. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki , dodaję sól jajko, mleko resztę letnie, i zarabiam ciasto mikserem aż będzie elastyczne ładnie wyrobione. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia w cieple miejsce.

  3. Deskę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto wyrośnięte, zagniatam je i formuję wałek który dzielę na osiem części.

  4. Z każdego kawałka ciasta formuje kulkę i układam w odstępach na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut, przykrywam ściereczką.

  5. Przed pieczeniem smaruję bułki łóżkiem rozbełtanym z mlekiem, posypuje ziarnami sezamu, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dól na 15 minut aż się zarumienią.

  6. Burgery:

    Maszyna do mięsa mielę mięso, razem z obraną cebula i czosnkiem. do mięsa dodaję ketchup, musztardę, paprykę przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość wyrabiam rękoma, aż mięso będzie dobrze wyrobione.

  7. Mięso dziele na 8 części i formuje kotlety które spłaszczam, układam je na papierze o pieczenia, łatwiej potem je ściągać. patelnie rozgrzewam z olejem i smażę na wolnym ogniu aż się zrumienią.


    Sos:

    Składniki sosu mieszam, a czosnek dodaję sprasowany.



    Bułki kroję układam szpinak, ser, burgera, pomidora ogórka, cebule , polewam sosem.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia 2018 To oczywista oczywistość, że domowe są 100x lepsze od tych kupnych, bo wiemy, co jemy :D
W sieciówkach to ten hamburger wygląda, jak połowa Twojego, a czasem nawet mniej xD
Pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń