Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie nadaje się na "domówkę" a przecież już niedługo Sylwester i wielu z Was spędzi go właśnie na takich imprezach.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1451
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 153
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1451
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 153
Składniki
Składniki na kęski: filety z kurczaka bułka tarta mąka jajka sól, pieprz curry indyjskie ( ja używam firmy Kamis) Filety myjemy, osuszamy i kroimy na kęski. Rozkłócamy jajka z sola i pieprzem a bułkę tartą mieszamy z przyprawą curry (ok 3 łyżeczek curry na szklankę bułki). Kęski panierujemy: jako -> mąka -> jajko -> bułka i smażymy na rozgrzanym oleju.
Składniki na sos: 2 szklanki bulionu 1,5 szklanki keczupu 1 słoiczek powideł śliwkowych 1 kostka masła 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 2 małe cebule 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka oregano pieprz do smaku Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dusimy na maśle. Przekładamy do rondelka z resztą składników i gotujemy do zredukowania na małym ogniu jakieś 30-45 min. Schładzamy i odstawiamy w słoiku do lodówki. Tak przygotowany wytrzyma ok. miesiąca a najlepiej smakuje po minimum 2-3 dniach gdy smaki się "przegryzą".
Porcja sosu z tego przepisu jest naprawdę pokaźna więc polecam go robić z połowy porcji.