Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłem na początku lat 70. w zerwanej kartce z kalendarza. składniki: 1. dorsz wędzony na gorąco - 1 szt. najlepszy bałtycki, ewentualnie witlinek (Makro) lub plamiak (Carrefour), 2. cebula 1 szt., 3. słodko-kwaśne jabłko (cortland ewentualnie szara lub złota reneta) – 2 szt., 4. majonez Winiary, 5. pieprz. wykonanie: 1. rybę pozbawić skóry i ości, delikatnie podzielić na poszczególne miomery. Jeżeli ryba jest zbyt wilgotna, po podzieleniu wstawić ją na jakiś czas do lodówki by przeschła; 2. cebulę i obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, połączyć z rybą i delikatnie wymieszać; 3. majonez dodać do ryby, jabłek i cebuli; delikatnie wymieszać; 4. doprawić wg upodobań świeżo zmielonym pieprzem. Ryby, jabłek i cebuli powinno być mniej więcej po równo. (No, może trochę mniej cebuli). Przekąska powinna być schłodzona i powinna się "przegryźć" Podawać z chlebem i wędzoną wędliną.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 257
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 257
Składniki
1. rybę pozbawić skóry i ości, delikatnie podzielić na poszczególne miomery. Jeżeli ryba jest zbyt wilgotna, po podzieleniu wstawić ją na jakiś czas do lodówki by przeschła; 2. cebulę i obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, połączyć z rybą i delikatnie wymieszać; 3. majonez dodać do ryby, jabłek i cebuli; delikatnie wymieszać; 4. doprawić wg upodobań świeżo zmielonym pieprzem. Ryby, jabłek i cebuli powinno być mniej więcej po równo. (No, może trochę mniej cebuli). Podawać z chlebem i wędzoną wędliną.