Do góry

Przekąski Przepis na:

Drobiowe kiełbaski

Drobiowe kiełbaski

Autor:

Przepisów i artykułów: 801 Ocena: 15330

Dodano:

Odsłon: 800

Mój kiełbaskowy debiut,nawet się udały.Smakowo również,podpatrzyłam Mariolę ,nie dorównam Jej nigdy w masarskich wyrobach,ale cieszy mnie ,że dałam radę.Serdecznie Wam polecam:)

Składniki

  • kurczak 2,.30kg
  • nogi z kurczaka 3szt
  • pierś z kurczaka pojedyncza
  • czosnek 5 ząbków
  • majeranek łyżka
  • Pieprz czarny 2-3 łyżeczki
  • sól do smaku
  • woda zimna 1 szkl.
  • jelita około 2,5 m
  • mielone ziele angielskie kopiata łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka i nogi obrać ze skóry .Skórę wyrzuciłam.Jeśli ona Wam nie przeszkadza możecie zmielić razem z mięsem.


    Mięso oddzielić od kości,pokroić i zmielić wraz z czosnkiem.
    Mięsa obranego było 2kg

    Mięso doprawić majerankiem,pieprzem i solą do smaku.Ja lubię dobrze doprawione mięso więc nie żałowałam pieprzu:)

    Jelita wcześniej namoczyć w zimnej wodzie,zmienić ją kilka razy,a na końcu przepłukać środek jelit pod bieżącą wodą.

    Założyć na maszynkę do mielenia końcówkę do wyrobu wędlin,nałożyć na nią jelito,tak by było go nałożonego więcej.

    Mięso wkładać w otwór maszynki ,popychać do środka i i kiedy już wychodzi do jelita powoli sciągać jelito wraz z napełnionymi kiełbaskami.

    Gotowe kiełbaski zawijać co kilkanaście cm,by były krótsze.






  2. Nie parzyłam ich tylko kilka upiekłam w piekarniku,resztę zamroziłam,a kilka udusiłam z cebulką.

    Wyszły bardzo smaczne,jednak co własny wyrób,to własny.Wiemy co jemy.

    Z tej ilości wyszło mi 17 kiełbasek.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia Super kiełbaski z kurczaczka i to wszystkie na pierwszej focie :D
Z chęcią zjadłbym tak ... ze trzy ;) Pycha, mniam :)
Odpowiedzi: 12 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 stycznia Jestem pod wrazeniem, wygladaja idealnie a juz smak, sadzac po opisie skladnikow musi byc wspanialy.
Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 stycznia gratuluję debiutu,kiełbaski wyszły rewelacyjne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 22 stycznia Piękne kiełbaski wyszły i bardzo apetycznie wyglądają :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 22 stycznia Taka by mi smakowała. Muszę namówić męża by zrobił. Dziękuję za przepis.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń