Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę galaretę jest prosty i nieskomplikowany, a galareta smaczna i dla osób którzy nie lubią nóżek wieprzowych. Polecam na świąteczny stół i nie tylko.
garnek, deska, nóż, miseczki, łyżka,
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457370
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1365
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2199
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 555
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457370
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1365
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2199
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 555
Składniki
Do garnka z zimną wodą wkładamy opłukane mięso, obrane warzywa, por, podsmażoną cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień gazu i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Gdy mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy i studzimy, nastepnie kroimy mięso i warzywa w kostkę. Wywar przecedzamy przez drobne sitko, ponownie wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu wyłączamy i do gorącego wywaru dodajemy żelatynę dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i opcjonalnie odrobiną przyprawy uniwersalnej Kucharek. Do całości wkładamy pokrojone mięso z warzywami oraz odsączoną kukurydzę i groszek konserwowy, a także listki natki pietruszki. Mieszamy. Tak przygotowany wywar mięsno warzywny rozlewamy do szklanych miseczek lub pojemniczków i odkładamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. (pamiętając aby za każdym nabieraniem wywar przemieszać ). Można również całość wlać do większego naczynia czy foremki i odstawić do stężenia. Smacznego
Wywar gotowy do rozlania do miseczek.
Pełne miseczki odkładamy do całkowitego stężenia.
Galareta gotowa do podania. Smacznego