Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa buchta z budyniem to moje smakowe wspomnienie z dzieciństwa...
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19365
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232207
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19365
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232207
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać czterema łyżkami cukru i odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem na puszystą "masę". Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, stopione masło i ubite jaja. Wyrobić ciasto i przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ugotować budyń, ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować ostudzony budyń. Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie ciasto posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.
Piec w nagrzanym do temp. 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Ostudzić i częstować się... :) Smacznego!