Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowa buchta z budyniem

Drożdżowa buchta z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1593

Drożdżowa buchta z budyniem to moje smakowe wspomnienie z dzieciństwa...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 50 g
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 3,2% 3/4 szklanki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • masło 125 g
  • Masa budyniowa:
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • mleko 3,2% 1/2 l
  • Posypka:
  • masło 50 g
  • cukier puder 50 g
  • mąka pszenna 85 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać czterema łyżkami cukru i odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem na puszystą "masę". Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, stopione masło i ubite jaja. Wyrobić ciasto i przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ugotować budyń, ostudzić.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować ostudzony budyń. Ciasto zwinąć i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie ciasto posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką.

  3. Piec w nagrzanym do temp. 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Ostudzić i częstować się... :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń