Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe knedle z nadzieniem śliwkowym polane masłem i posypane makiem będą rajem dla łakomczuchów.
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 58
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1133
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 58
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1133
Składniki
1. Podgrzać mleko - nie gotować. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Rozpuścić w nich cukier i drożdże. 2. Przesiać mąkę, dodać jajko masło i mleko wraz z drożdżami. Wszystko zagnieść na ciasto. W razie konieczności dodać mąkę. Gotowe ciasto nie powinno przywierać. 3. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 30 minut. 4. Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz zagnieść i uformować wałek, który następnie podzielić na 6 części. 5. Porcje rozpłaszczyć, nałożyć na każdą po łyżeczce powideł i zlepić ze sobą, tak żeby powstała kulka. 6. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. 7. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Można ją posłodzić. 8. Gotować knedle ok 5-10 minut. 9. W tym czasie rozpuścić masło. 10. Po ugotowaniu knedli posmarować je masłem i posypać odrobiną cukru oraz makiem wedle uznania. Smacznego! :)