Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, cynamonowe bułeczki idealne na śniadanie lub do kawy ;)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Składniki
Do miski skruszyć drożdże, dodać kilka łyżek cukru i poczekać, aż się rozpuszczą. Jaja zmiksować z pozostałym cukrem na pulchną masę. Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i pozostawić na kilka minut. Następnie dodać ugniecione ziemniaki, masę jajeczną, stopione masło i pozostałe mleko i mąkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 80 min. do wyrośnięcia. Marmoladę wymieszać z serkiem.
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Każdą rozwałkować i nałożyć nadzienie. Następnie zgiąć na pół i zwinąć w rulon. Układać w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia i przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec w temp.170 stopni przez ok. 35-40 min. Przed podaniem ostudzić. Smacznego!