Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i miękkie paluchy na cieście drożdżowym z suszonymi pomidorami
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 110
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 49
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 110
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 49
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione letnie masło. Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków. Rozwałkować na duży prostokąt.
Czosnek zgnieść, cebulę poszatkować, pomidorki drobno pokroić. Wszystko razem smażyć na oliwce z pomidorków. Dodać przyprawy, serek mascarpone. Chwilę dusić pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta wyłożyć farsz i nakryć go druga połową ciasta. Pociąć na osiem równych pasków. Każdy okręcić dwa razy wokół własnej osi. Najlepiej robić to już na blasze do pieczenia. Włożyć na średnią półkę, piekarnik powinien być nie nagrzany. Włączamy go dopiero po włożeniu paluchów. Pieczemy w 150* 20 minut. Czas liczymy od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do 150* Smacznego.