Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne paluchy drożdżowe, oliwkami, serem i z boczkiem przeplatane, na dwa razy skręcane. Na ciepło szybko znikają, a te, co do przestygnięcia dotrwają, będą, co chwilę podkradane i ze smakiem zjadane. Można je z sosem ulubionym podawać czy też, jako dodatek z sałatką podawać.
miska, blachy od piekarnika, nóż
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 145
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 204
Składniki
Potrzebne będą 2 blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Boczek pokroić w drobną kostkę, wysmażyć na patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rada: wystarczy boczek zdjąć z patelni, pozostawić na niej tłuszcz, nie trzeba przekładać na ręcznik papierowy. W dużej misce wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać 150 g przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć woreczkiem foliowym i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Dodać 100 g mąki sól, pieprz, ser i wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki. Następnie dodać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto na kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka, w razie potrzeby dodać niewielka ilość mąki. Rada: ciasto powinno odchodzić od dłoni, ja dodałam dodatkowo 1 łyżkę mąki. Przykryć workiem foliowym i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Blat wyłożyć papierem do pieczenia o dł. ok. 50 cm, podsypać mąką. Przełożyć na nie ciasto, przez odwrócenie miski i za pomocą dłoni uformować prostokąt o wymiarach ok. 20/35 cm. Na całą powierzchnię nałożyć boczek, przykryć ciastem zaczynając od dłuższego boku, o szerokości ok. 6 cm, to samo wykonać z drugiej str. z dwóch dłuższych boków (patrz zdjęcia). Ciasto oprószyć mąką i za pomocą dłoni spłaszczyć na prostokąt ok. 15/45 cm (wymiary nie muszą być idealne).
Ciasto przez odwrócenie papieru przełożyć na deskę podsypaną mąką. Ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm.
Każdy pasek ciasta przytrzymać za jeden koniec, pozostałą część skręcić 2 razy, układać na blasze w odstępach. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok. 10 – 12 min, aż ciasto będzie rumiane. Przestudzić na kratce, można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne.