Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe przegryzki.

Przepis dnia 2015-03-24
Drożdżowe przegryzki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9161

Dodano:

Odsłon: 4118

Te chrupiące paluchy drożdżowe przygotowałam na imprezę urodzinową córki. Bardzo proste i smaczne :) Oczywiście ładniej prezentowały by się poskręcane ale zajęło by to za dużo czasu, a takie proste też smakowały.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • dodatkowo starty żółty ser
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe przegryzki.

Przygotowanie

  1. W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy jajko, olej, sól, czosnek granulowany i mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut by troszkę ruszyło.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, posypujemy startym serem i kroimy na 10 centymetrowe paski, które z kolei kroimy na cienkie paseczki.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 10- 15 minut w 180 stopniach.
    Możemy posypać innymi dodatkami lub ziołami ale u nas najchętniej jedzone są takie proste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń