Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc już niebawem, więc moja dzisiejsza propozycja to słodkie bułeczki z kremem czekoladowym w kształcie zajączków. Zajączki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Mogą być ozdoba świątecznych koszyczków i wielkanocnego stołu. Moje córeczki bardzo je lubią.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 134
Chińska kapusta pak choi ma specyficzny, lekko gorzkawy i orzechowy smak. Świ...
Odsłon: 46
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 98
Tarte buraczki w słoikach to nie tylko zimowy dodatek do obiadu. Takie buracz...
Odsłon: 165
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 134
Chińska kapusta pak choi ma specyficzny, lekko gorzkawy i orzechowy smak. Świ...
Odsłon: 46
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 98
Tarte buraczki w słoikach to nie tylko zimowy dodatek do obiadu. Takie buracz...
Odsłon: 165
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5285
Składniki
Zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę maki, wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 15 minut. Najlepiej użyć wyższego naczynia bo zaczyn wyrośnie. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn, masło, jajko, cukier z wanilią i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min. Z ciasta zabieramy kawałek (ok 10 g) i dodajemy do niego kakao, wyrabiamy. Alby łatwiej było wyrobić ciasto z kakaem możemy dodać kilka kropel oleju. Resztę ciasta dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy rękami wałek następnie robimy wgłębienie wzdłuż wałka (możemy rozwałkować na prostokąt), do środka wkładamy krem czekoladowy i zaciągając boki zalepiamy aby krem był w środku. Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka, kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. Z kakaowego ciasta formujemy oczy i nos, doczepiamy do ciasta. Noż delikatnie wkładamy do kakao i nacinamy wąsy. Zajączki układamy na kratce wyłożonej panierem do pieczenia, smarujemy odrobina oleju lub rozbełtanym jajkiem. Kratkę umieszczamy na blaszce w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Ja piekłam ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i tego jak bardzo rumiane chcemy mieć zajączki. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka
kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały.
Z kakaowego ciasta formujemy oczy i nos, doczepiamy do ciasta