Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki z białym serem i masą krówkową

Drożdżówki z białym serem i masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5315

Dodano:

Odsłon: 481

Drożdżowe kołaczyki to jedna z moich ulubionych przekąsek na słodko. Dobra zarówno do kawki jak i dla dziecka do szkoły ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 50 g
  • mąka pszenna 700 g
  • masło 100 g
  • mleko 1 1/3 szklanki
  • jaja 3 szt
  • cukier drobny 150 g
  • żółtka 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • Nadzienie :
  • ser biały 250 g
  • masa krówkowa 3-4 łyżki
  • Do posmarowania :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • Posypka :
  • mąka pszenna 60 g
  • masło 25 g
  • cukier puder 25 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z białym serem i masą krówkową

Przygotowanie

  1. Biały ser dokładnie wymieszać z miękką masą krówkową. Drożdże skruszyć do miski, zasypać częścią cukru i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i mleka i zrobić zaczyn. Pozostawić na kilka minut. Jaja ubić z pozostałym cukrem na pulchną masę. Do gotowego zaczyna przelać jaja, stopione masło, resztę mleka i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto drożdżowe, które należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Następnie podzielić ciasto na równe części ( u mnie 16 szt). Każdą rozpłaszczyć, nałożyć przygotowane nadzienie i zwinąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kwadrans do napuszenia. Następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką (mąkę wmieszać dokładnie z cukrem pudrem i miękkim masłem).

  3. Piec w temp. ok 165 stopni przez ok. 15-20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń