Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Składniki
Masło roztopić. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i dalej wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy krążki. Krążki ułożyć w odstępach na blaszkach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15 min., aby podrosły. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Na każdym krążku układać obrane połówki jabłek, posypać cynamonem i kruszonką. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.