Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki, które możemy robić w sezonie malinowym, ale również możemy użyć mrożonych. Jesienią zbieramy jeszcze ostatnie malinki w naszych ogródkach przydomowych i są one bardzo słodkie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13933
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15653
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6360
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13933
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15653
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6360
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, masło roztapiamy. Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy utarte żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy maliny.
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.
Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem, białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy , dajemy tyle cukru aż lukier będzie gęsty, na koniec dajemy sok z cytryny.