Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki z masą krówkową

Drożdżówki z masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4742

Dodano:

Odsłon: 1334

Zwijane drożdżówki z masą krówkową o smaku orzechowym to naprawdę świetny pomysł na dodatek do kawy :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 1/2 szklanki
  • jaja 2 szt
  • drożdże świeże 25 g
  • mleko ciepłe 200 ml
  • masło 40 g
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • Dodatki :
  • masa krówkowa 4-5 łyżek
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja ubijać przez kilka minut mikserem. Drożdże skruszyć do miski, dodać brązowy cukier, 2-3 łyżki mąki pszennej i tyle samo mleka. Wymieszać i odczekać kilka minut. Następnie dodać resztę składników, w tym ubite jaja i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.

  2. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt i rozsmarować na nim masę krówkową, po czym ciasto zwinąć i ciąć paski szerokości 2-3 cm.

  3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń