Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki z ricottą i borówkami

Drożdżówki z ricottą i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4819

Dodano:

Odsłon: 294

Drożdżówki to chyba ulubiona przekąska większości z nas ;) ja proponuję z dodatkiem sera ricotty i borówek amerykańskich

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • masło 80 g
  • cukier drobny 80 g
  • jaja 1 szt
  • mąka pszenna 450 g
  • drożdże świeże 20 g Lubię
  • maślanka 1 1/8 szklanki
  • Nadzienie :
  • ser ricotta 150 g
  • borówka amerykańska 200 g
  • miód 2 łyżki
  • cukier 2-3 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Potem wlać stopione masło, maślankę, dodać mąkę, jajo i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto, które będzie lepiące należy przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. W tym czasie ser połączyć z miodem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 8 szt). Każdą część spłaszczyć, posmarować serem i nałożyć umyte i osuszone owoce.

  2. Zwinąć bułeczki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 25 min. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-30 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń