Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe, mięciutkie i pachnące cynamonem drożdżówki ze śliwką okraszone lukrem. Sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie w szkole, weekendowy poranek z kubkiem ciepłego mleka lub filiżanką popołudniowej kawy. Wszystkim wielbicielom ciasta drożdżowego polecam ten przepis.
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 222
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 44
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 886
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 49
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 222
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 44
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 886
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 49
Składniki
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie miksera. mieszkamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz żółtka w temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabiać ciasto na najniższych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć dodajemy miękkie masło. Wciąż na niskich obrotach wyrabiamy ciasto przez 20 minut. przekładamy do miski wysmarowanej olejem, oprószamy mąka i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Śliwki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Każdą połówkę śliwki delikatnie nacinamy. Wyrośnięte ciasto zbijamy dłonią. przekładamy na blat kuchenny. Dzielimy na 8 równych części (każda po około 80g). Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20minut. Kiedy bułeczki podrosną, za pomocą dna szklanki robimy wgłębienia. posypujemy mąką ziemniaczaną, oraz cukrem pomieszanym z cynamonem. Układamy śliwki skórką do góry. Znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Śliwki można dodatkowo posypać cukrem z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut na złoto brązowy kolor. Drożdżówki najlepiej smakują tego samego dnia z kubkiem ciepłego mleka lub filiżanką aromatycznej kawy. Smacznego.