Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe.
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 69
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2115
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 916
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 69
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2115
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 916
Składniki
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne. Paluchy można podawać do sałatki, dipów lub hummusu.