Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1201
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4854
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1509
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1201
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4854
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1509
Składniki
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne. Paluchy można podawać do sałatki, dipów lub hummusu.