Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 58
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 489
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 971
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40326
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 58
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 489
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5711
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 971
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 40326
Składniki
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne. Paluchy można podawać do sałatki, dipów lub hummusu.