Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 3510
Dodano: 03.01.2021
Odsłon: 5083
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
Paluchy można podawać do sałatki, dipów lub hummusu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 03 styczniaZgłoś do usunięcia
Fajny pomysł :)1 Kto głosował? | Odpowiedz