Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowo - serowe paluchy

Drożdżowo - serowe paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 3510

Dodano:

Odsłon: 5083

Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe.

Składniki

  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Masło rozpuszczone - 80g
  • Twarożek kanapkowy (typu Twój Ulubiony) - 100g
  • Ser Grana Padano tarty - 100g
  • Mleko ciepłe - 100ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona lub chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Do smarowania:
  • Jajko - 1szt
  • Czarnuszka
  • Chilli w płatkach
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowo - serowe paluchy

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

    Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
    Paluchy można podawać do sałatki, dipów lub hummusu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń