Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetny pomysł na przekąskę na różne okazję. Możemy go zrobić zarówno na kolację jak i na imprezę w gronie znajomych.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
ciasto: Drożdże rozcieram z cukrem i zlewam lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie mieszam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, jajko, sól oraz przygotowany zaczyn. Wszystko dokładnie wyrobiłam, aby powstało jednolite, gładkie ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąką blat, formuję kulę, następnie rozwałkowuję na koło o średnicy ok. 40 cm. Ostrym nożem lub radełkiem dzielę koło na 16 trójkątów. Na środku blachy na której będę piec kładę miseczkę o średnicy ok. 10 cm, która będzie wyznaczała środek wieńca. Dookoła miseczki układam trójkąty z ciasta tak, aby nachodziły na siebie, a podstawa była zwrócone w stronę środka. Na cieście, dookoła postawionej miseczki, układam w składniki na nadzienie. Następnie usuwam miseczkę. Kawałki ciasta zakładam do środka, zawijając końcówki pod spód do wewnętrznej strony. Za pomocą pędzelka smaruję ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekę w temperaturze ok. 200°C przez ok. 30 min. Czas pieczenia dostosowuję do swojego piekarnika. Podaje z ulubionym sosem, najczęściej czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!