Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, mega duże pizze złożone w dwa duże pierogi z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym i ostrą papryczką chili. Polecam :)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 100
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2846
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 100
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2846
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Składniki
Wykonanie farszu: Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty Gouda, Oregano.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta dwa okrągłe placki o średnicy 25 cm. Nakładamy połowę farszu na każdy placek.
Zlepiamy duże dwa pierogi calzone. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte calzone smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza na grzałkach góra/dół. Upieczone calzone studzimy na kratce.
Smacznego :)