Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała i smaczna przekąska z dyni, która składa się tylko z kilku składników, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu - pieczona dynia z karmelizowanymi orzechami nerkowca. Jeśli dodamy do tego dowolną zieloną sałatę z pomarańczowym sosem winegret i posypiemy dynię np. pokruszonym kozim serem, może to być nawet cały pełnowartościowy posiłek.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 447
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2620
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 447
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2620
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 180° C, podgrzac sok pomaranczowy do zredukowania jego ilosci o polowe. Umyc dynie i pokroic w kliny o grubosci 1-2 cm. Obrac i pokroic czosnek. Zerwac igly rozmarynu z galazki. Blache do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia i posmarowac odrobina oliwy z oliwek. Ułozyc na niej plastry dyni i posypac sola, iglami rozmarynu i czosnkiem. Piec ok. 10-12 minut.
Cukier wsypac do rondelka i karmelizowac na jasnobrazowy kolor. Dodac orzechy nerkowca i wymieszac z cukrem. Wlac troche zredukowanego soku pomaranczowego, dzieki temu orzechy nerkowca beda mialy delikatna cukrowo-pomaranczowa skórke. Upieczone kawalki dyni wlozyc do plytkiej miski i polac reszta soku pomaranczowego. Dodac karmelizowane orzechy nerkowca i delikatnie wymieszac. Doprawic sola morska i pieprzem.
Podac plasterki dyni na talerzu, obok ułozyc dowolna zielona salate skropiona pomaranczowym sosem winegret. Jesli przekaska ma byc pelnowartosciowym posilkiem, mozemy posypac dynie pokruszonym serem np. kozim.