Do góry

Przekąski Przepis na:

Dyniowe Halloweenki

Dyniowe Halloweenki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2350 Ocena: 14997

Dodano:

Odsłon: 564

Zdrowe i smaczne danie na Święto Haloween.

Składniki

  • Ryż 1 szklanka
  • Miąższ z dyni 20 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Kurkuma ½ łyżeczki
  • Tłuszcz do formy
  • Seler naciowy
  • Czarne oliwki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Dynię pokroić, rozłożyć na pergaminie w piekarniku, skropić odrobiną wody i upiec w temperaturze 180 stopni przez około ½ godziny. Następnie dynię zmiksować lub pognieść dobrze widelcem i połączyć z ryżem. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić ma maśle z dodatkiem kurkumy. Połączyć z masą ryżowo-dyniową , przyprawić do smaku i przełożyć do okrągłych miseczek posmarowanych tłuszczem. Dobrze ugnieść łyżką, przewrócić do góry dnem i uformować dynie. Z selera zrobić ogonki a z pokrojonych oliwek zęby i oczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń