Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszne pączki z serem. Pączki są bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, śmietanę i rozdrabniam blenderem, tak żeby powstała jednolita gładka masa.
Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki do miski i przez chwilę mieszam łyżką, tak żeby się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam. Jeżeli ciasto byłoby za luźne to należy podsypać większą ilością mąki.
Następnie z ciasta odrywam kawałek wielkości orzecha włoskiego, dłonie oprószam mąką i formuję w dłoniach kulkę. Tak pączusie układam na papierze do pieczenia i smażę.
Smażenie pączków: Pączki możemy smażyć na oleju, smalcu lub na smalcu i oleju. Ja smażę na oleju ze smalcem, w proporcji 1:1. Na filmiku dokładnie pokazałam jak smażę.
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170°C – 180°C, zmniejszam płonień na najmniejszy i smażę pączki około 2 minut, na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone oprószam cukrem pudrem. Pączki z serem są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa