Do góry

Przekąski Przepis na:

Ekspresowy chlebek ziołowy odrywany

Przepis dnia 2019-05-10
Ekspresowy chlebek ziołowy odrywany

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 7587

Dodano:

Odsłon: 7084

Ekspresowy chlebek ziołowy odrywany
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut.

    Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe.

    Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować.
    Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać,

    Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej).

    Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń