Do góry

Przekąski Przepis na:

Fantastyczny pasztet z białej fasoli

Fantastyczny pasztet z białej fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 10606

Dość często piekę rozmaite pasztety, najczęściej metodą “na oko”, ale robiąc pasztet z białej fasoli skorzystałam z receptury niezawodnej Marty (znanej jako autorka bloga Jadłonomia). Marta piecze najlepsze pasztety, jej przepisy można brać w ciemno! Nie inaczej jest z dzisiejszym wypiekiem. Wystarczająco wilgotny, aromatyczny, charakteryzuje się bardzo harmonijnym smakiem. Nie kruszy się, ale i nie lepi do noża podczas krojenia. W dodatku mogą go jeść weganie, a jeśli użyjemy certyfikowanych płatków owsianych – również osoby na diecie bezglutenowej. Na koniec wspomnę, że ma jeszcze jedną ważną zaletę – smakuje wszystkim, nawet osobom na co dzień jedzącym mięso. Wystarczy nie bardzo afiszować się z tą jego wegańskością i bezglutenowością, bo niektórzy ludzie są strasznie uprzedzeni do takich potraw. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego.

Składniki

  • 2 szklanki białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 2 duże cebule, pokrojone w pióra
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam stołowej, bo jest niezbyt ostra)
  • 100 ml oleju + sporo do smażenia
  • 5 czubatych łyżek mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę odcedź i ugotuj ściśle według wskazań opisanych na blogu. Taki sposób gotowania gwarantuje, że gotowy pasztet nikomu nie zaszkodzi, nie spowoduje wzdęć czy innych dolegliwości gastrycznych.

  2. Na patelni, na minimalnym ogniu i sporej ilości oleju podduś cebulę oraz jabłka, powinny lekko się rozpadać. Pod koniec dodaj majeranek i tymianek, wymieszaj.

  3. Ugotowaną fasolę przestudź i połącz z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie zapomnij dodać przepisanej porcji oleju, wówczas pasztet nie będzie suchy.

  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę (o wymiarach 23,5×13,5×7 cm) wysmaruj olejem, przełóż masę fasolową i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby w połowie pieczenia możesz przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową – dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył, ale tu dużo zależy od piekarnika. Ja swojego pasztetu nie musiałam przykrywać.

  5. Wyjmij na blat, zostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wolno wyjąć pasztet z formy i kroić. Przechowuj w lodówce.

  6. Pasztet z białej fasoli możesz podać z dowolnym sosem (np. musztardą, majonezem, tatarskim, cumberland), ćwikłą z chrzanem, świąteczną czerwoną kapustą. Albo z kiszoną czerwoną cebulą. Do naszego pasztetu bardzo dobrze pasował prościutki sos, który smakował wszystkim, a opisuję go poniżej.

  7. 200 g dżemu z borówki brusznicy lub żurawiny (takiego do mięs i serów)
    pół słoika majonezu (około 150 ml)
    łyżka przyprawy curry
    Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w miseczce i podawać na stół. W razie konieczności można odrobinę przyprawić solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 grudnia 2017 Pasztecik wprost dla mnie:)Z mięsa jem już od paru lat tylko kurczaka i indyka oraz ryby ponieważ ssaków nie jem.Pewnie mój semiwegetarianizm jest preludium do pełnego wegetarianizmu ale zobaczymy....Pasztecik biorę w ciemno!Pyszne i zdrowe:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń