Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam mija dzień ? U nas po woli choć ledwo człowiek się obudzi zaraz trzeba znowu iść spać. Jakoś uciekają te dni nie wiadomo kiedy co i jak. Dziś przygotowałam fasolkę tak jak jak robił mój dziadek i robi moja mama, może to biedniejsza wersja niż teraz ludzie robią ale smak nie do opisania, znika dosłownie w mgnieniu oka. Bardzo dużo nauczył mnie dziadek a dziś jeśli czegoś nie wiem to dzwonię do mamy i ją pytam co jak przyrządzić tak jak ona z dziadkiem to robili i zaraz dostaję od mamy podpowiedź. Nie wiem czy wam się podobają moje przepisy bo jak by nie było teraz ludzie gotują inaczej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 673
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 673
Składniki
Przygotować fasolę czyli na noc namoczyć ją w czterech szklankach wody ( szklanka poj. 210 ml ), pozostawić fasolę na noc do podwojenia się jej zawartości. Tuż przed gotowaniem fasolki odlać z niej wodę.
Jak już fasola jest ładnie napęczniała, do garnka wlać litr wody dodać kości z mięsem żeberkowe, suszona włoszczyznę, liście laurowe oraz ziela angielskie i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso na kościach jest już miękkie wyjąć je z wywaru i dodać odlaną z wody fasolę oraz doprawić przyprawą uniwersalną gotować do pełnej miękkości fasoli.
W międzyczasie gdy fasola gotuje się w wywarze, przygotować kiełbasę pokroić ja na części a następnie pokroić w kostkę ( może być dowolna kiełbasa jaką kto lubi ). Pokrojoną w kostkę kiełbasę przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć ją na rumiany kolor.
Sprawdzamy gotującą się fasolę jeśli jest już wystarczająco miękka dodać przygotowaną usmażoną kiełbasę oraz majeranek chwilę zagotować na średnim ogniu. Następnie dodać oba koncentraty pomidorowe oraz cukier dla smaku, również chwilę zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowaną fasolkę można zajadać z kromką chleba lub dowolną bułką. Fasolka pomimo swoich kolorów wyszła zachęcająco ładna a przede wszystkim smaczna, nie zdążyłam się obejrzeć a już jej nie było dobrze że zdążyłam sobie wlać małą miseczkę. Powiem wam że taka swojska jest o wiele smaczniejsza niż z puszki, tyle tylko że tą z puszki zrobimy w piętnaście minut a swojską niestety dłużej. Jeśli ktoś chce szybciej to nie musi gotować na kościach lecz na rosole np. Dla ostrzejszego smaku można dodać pieprz naturalny czarny.