Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15896
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4817
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 560
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15896
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4817
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 560
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie w środku, wlać do niego rozmącone jajka, masło, sól, cukier oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Z tych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Kroić radełkiem na prostokąty. Każdy kawałek przeciąć w środku , następnie jeden koniec ciasta wetknąć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła.
Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeżeli się wynurzy można smażyć. Po około minucie odwracać na druga stronę. Wyciągać łyżką cedzakową, gdy tylko usmażą się na złotobrązowo, i układać na papierowym ręczniku, żeby ociekły z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.