Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 119
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 506
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 119
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 506
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie w środku, wlać do niego rozmącone jajka, masło, sól, cukier oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Z tych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować z niego kulę. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Kroić radełkiem na prostokąty. Każdy kawałek przeciąć w środku , następnie jeden koniec ciasta wetknąć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła.
Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeżeli się wynurzy można smażyć. Po około minucie odwracać na druga stronę. Wyciągać łyżką cedzakową, gdy tylko usmażą się na złotobrązowo, i układać na papierowym ręczniku, żeby ociekły z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.