Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami
Przepis dnia: 16-12-2021

Takie mięso doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, z przyjaciółmi. Mięso jest bardzo smaczne, soczyste i pachnące. Śliwki i morele są bardzo dobrym, wilgotnym dodatkiem, rozpływającym się w ustach.
Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami
Składniki
- filet z piersi indyka ok. 1.3 kg
- sól
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka powideł
- łyżka dżemu morelowego
- garść suszonych moreli
Składniki
- filet z piersi indyka ok. 1.3 kg
- sól
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka powideł
- łyżka dżemu morelowego
- garść suszonych moreli

Etapy przygotowania
Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na ok. 20 min. Z ketchupu, majonezu, musztardy, powideł, dżemu morelowego zrobić miksturę. Filet z indyka zapakować do worka pieczeniowego i dodać miksturę. Mięso dokładnie pokryć miksturą masując woreczek po wierzchu. Dodać garść suszonych śliwek i garść suszonych moreli. Dokładnie zamknąć worek spinaczem, albo zawiązać. Umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-70 min. Po upieczeniu wyjąć mięso i owoce z woreczka. Owoce dobrze namoczyły się w sosie i mięso nabrało aromatu. Ułożyć na półmisku. Kroić plastry. Zajadać. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 53

Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1425

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1244

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 171
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 53

Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1425

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1244

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 171



Składniki
- filet z piersi indyka ok. 1.3 kg
- sól
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka powideł
- łyżka dżemu morelowego
- garść suszonych moreli
Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na ok. 20 min. Z ketchupu, majonezu, musztardy, powideł, dżemu morelowego zrobić miksturę. Filet z indyka zapakować do worka pieczeniowego i dodać miksturę. Mięso dokładnie pokryć miksturą masując woreczek po wierzchu. Dodać garść suszonych śliwek i garść suszonych moreli. Dokładnie zamknąć worek spinaczem, albo zawiązać. Umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-70 min. Po upieczeniu wyjąć mięso i owoce z woreczka. Owoce dobrze namoczyły się w sosie i mięso nabrało aromatu. Ułożyć na półmisku. Kroić plastry. Zajadać. Smacznego.