Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Przepis dnia 2021-12-16
Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 4294

Takie mięso doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, z przyjaciółmi. Mięso jest bardzo smaczne, soczyste i pachnące. Śliwki i morele są bardzo dobrym, wilgotnym dodatkiem, rozpływającym się w ustach.

Składniki

  • filet z piersi indyka ok. 1.3 kg
  • sól
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka powideł
  • łyżka dżemu morelowego
  • garść suszonych moreli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z indyka pieczony z morelami i śliwkami

Przygotowanie

  1. Filet z indyka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
    Z ketchupu, majonezu, musztardy, powideł, dżemu morelowego zrobić miksturę.
    Filet z indyka zapakować do worka pieczeniowego i dodać miksturę. Mięso dokładnie pokryć miksturą masując woreczek po wierzchu. Dodać garść suszonych śliwek i garść suszonych moreli. Dokładnie zamknąć worek spinaczem, albo zawiązać.
    Umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-70 min.
    Po upieczeniu wyjąć mięso i owoce z woreczka. Owoce dobrze namoczyły się w sosie i mięso nabrało aromatu. Ułożyć na półmisku. Kroić plastry. Zajadać.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń