Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z kaczki w sosie miodowo-musztardowym

Filet z kaczki w sosie miodowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1895

Dodano:

Odsłon: 47649

Szybka, pyszna potrawa z charakterystycznym słodko-ostrym sosem.

Składniki

  • filet z kaczki ze skórką, 2
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki ostrej musztrdy
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • ew. mały kieliszek piwa
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Filet z kaczki w sosie miodowo-musztardowym

Przygotowanie

  1. Filety z kaczki umyć, osuszyć, skórkę naciąć w romby. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, filety obsmazyć na złoty kolor po 10-12 minut z kazdej strony. Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

  2. Na patelnie na której smażyliśmy kaczkę wlać sok pomarańczowy, dodać miód i musztardę, intensywnie mieszać podgrzewając 1-2 minuty aż sos stanie się gęsty i aksamitny. Jeśli sos wydaje nam się za słodki możemy dolać piwa i podgrzewać tak długo, aż sos się zredukuje. Filety pokroić w cienkie plastry, polać przygotowanym, gorącym sosem.

  3. Podawać z warzywami lub buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 13 stycznia 2011 Bardzo pyszna kaczka. Sok z pomarańczy jest bardzo właściwym dodatkiem a piwo tylko do popicia :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 13 stycznia 2011 Zapowiada się bardzo pysznie, świetny przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń