Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje fit ciasteczka, chociaż cukru do nich nie dodajemy, to jako słodką przekąskę sobie jemy. Zwykłe masło, które przeważnie do ciastek dodajemy, tutaj masłem orzechowym zastępujemy. Słodycz dodatkowo z daktyli mamy, a chrupkość z migdałów uzyskamy. To FIT przekąska dla każdego, dla łasucha małego i większego. Moje dzieci w piłkę nożną grają, mąż biega, więc po treningach ochotę na coś słodkiego mają. Takie ciasteczka dla moich sportowców będą znakomite, a dodatkowo w smaku są wyśmienite.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8453
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1229
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10152
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8453
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1229
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10152
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Daktyle zalewamy ciepłą wodą na ok. 15 min, żeby zmiękły i odcedzamy. Miksujemy razem z migdałami na małe kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy daktyle z migdałami i mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników, powstanie ciasto jak na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i całość najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy między arkusze papieru do pieczenia i spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto można delikatnie podsypać mąką. Wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiamy na 185°C. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe kwadraty 2,5 cm/2,5 cm. Razem z papierem do pieczenia przenosimy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.