Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fondue wywodzi się ze Szwajcarii, ale jest też popularne we Francji i Włoszech. To roztopiona mieszanka serów z dodatkiem białego wina i przypraw, w której macza się różne składniki – kawałki chleba czy warzyw, takich jak brokuł, kalafior, pomidor, ziemniaki. Wspaniale smakuje także z kiełbasą czy kawałkami kurczaka.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423202
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4071
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423202
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2626
Składniki
Wszystkie sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski i połącz z mąką, dokładnie mieszając, by pokryła wszystkie wiórki.
Garnek do fondue lub inny, o ciężkim i grubym dnie postaw na średnio-niskim ogniu. Wlej wino i dodaj drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny.
Dodawaj sery stopniowo do gotującego się płynu, dokładnie mieszając po każdej partii, by masa była gładka i jednolita.
Na końcu wlej brandy i dodaj musztardę oraz gałkę muszkatołową.
Przenieś garnek z fondue na stół, używając podkładki chroniącej przed wysoką temperaturą.
Obok połóż na talerzu różne dodatki do maczania – warzywa, mięso, chleb. Nadziewaj je na drewniane szpikulce lub specjalne widelce do fondue, maczaj w dipie serowym i od razu spożywaj.
Danie możesz przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Podgrzewaj w kąpieli wodnej. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dolej odrobiny białego wina, by rozcieńczyć fondue i nadać mu odpowiednią konsystencję.