Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuska tarta z brokułami i serem

Francuska tarta z brokułami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 709

Dodano:

Odsłon: 11251

Pyszna i lekka tarta z brokułami, pomidorkami oraz serem Camembert na francuskim cieście.

Składniki

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 jajka
  • mały jogurt naturalny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera z białą pleśnią
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle, posolić i odstawić. Formę do tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń