Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuskie ptysie serowe

Francuskie ptysie serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 6052

Dodano:

Odsłon: 3060

Ptysie tym razem nie na slodko, lecz z serem. Ciasto parzone doskonale kombinuje sie z serem gruyère lub ementaler. Do tego prosta, mieszana salata. Doskonala przekaska, wieksze ptysie z salata moga byc nawet lekkim daniem na obiad lub kolacje.

Składniki

  • 165 ml wody
  • 65 g masła
  • 125 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g sera gruyère lub ementaler
  • 1 żółtko
  • SAŁATA:
  • 2 pęczki rukoli
  • 1 radicchio
  • 8-10 pomidorów cherry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuskie ptysie serowe

Przygotowanie

  1. Najpierw zrobic ciasto parzone: wlozyc masło do rondelka i stopic. Dodac wode i sól. Doprowadzic wszystko do wrzenia i dobrze wymieszac. Zdjac garnek z ognia, dodac make i energicznie wymieszac wszystko do uzyskania gestego ciasta. Umiescic rondelek z powrotem na plycie i kontynuowac energiczne mieszanie, az na dnie rondelka utworzy sie cienka warstwa. Ponownie zdjac garnek z ognia i odstawic do ostygniecia.
    Rozbic jajka i wlac je do osobnych filizanek, co ulatwi dodawanie ich osobno do ciasta. Dodac pierwsze jajko i ugniatac do uzyskania jednolitej masy, nastepnie dodawac w podobny sposób 2 nastepne jajka. Ugniatac do momentu, az ciasto bedzie miekkie i blyszczace.
    Pokroic ser w male kostki. Dodac dwie trzecie kostek serowych do ciasta i wymieszac.
    Wylozyc blache do pieczenia papierem. Za pomoca lyzki uformowac ptysie wielkosci wedlug uznania, posmarowac kazdego ptysia rozbitym zóltkiem i posypac reszta sera.
    Piec w temp. 200° C w zaleznosci od wielkosci 20-25 minut, az nabiora zlotego koloru.

  2. Salaty umyc i poszarpac na male kawalki, pomidorki przepolowic. Dodac wycisniety lub posiekany czosnek, skropic oliwa z oliwek i posolic.

  3. Salate ulozyc na talerzu i posypac drobno posiekanym parmezanem. Podawac z serowym ptysiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń