Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie tym razem nie na slodko, lecz z serem. Ciasto parzone doskonale kombinuje sie z serem gruyère lub ementaler. Do tego prosta, mieszana salata. Doskonala przekaska, wieksze ptysie z salata moga byc nawet lekkim daniem na obiad lub kolacje.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 468
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 187
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 468
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 187
Składniki
Najpierw zrobic ciasto parzone: wlozyc masło do rondelka i stopic. Dodac wode i sól. Doprowadzic wszystko do wrzenia i dobrze wymieszac. Zdjac garnek z ognia, dodac make i energicznie wymieszac wszystko do uzyskania gestego ciasta. Umiescic rondelek z powrotem na plycie i kontynuowac energiczne mieszanie, az na dnie rondelka utworzy sie cienka warstwa. Ponownie zdjac garnek z ognia i odstawic do ostygniecia. Rozbic jajka i wlac je do osobnych filizanek, co ulatwi dodawanie ich osobno do ciasta. Dodac pierwsze jajko i ugniatac do uzyskania jednolitej masy, nastepnie dodawac w podobny sposób 2 nastepne jajka. Ugniatac do momentu, az ciasto bedzie miekkie i blyszczace. Pokroic ser w male kostki. Dodac dwie trzecie kostek serowych do ciasta i wymieszac. Wylozyc blache do pieczenia papierem. Za pomoca lyzki uformowac ptysie wielkosci wedlug uznania, posmarowac kazdego ptysia rozbitym zóltkiem i posypac reszta sera. Piec w temp. 200° C w zaleznosci od wielkosci 20-25 minut, az nabiora zlotego koloru.
Salaty umyc i poszarpac na male kawalki, pomidorki przepolowic. Dodac wycisniety lub posiekany czosnek, skropic oliwa z oliwek i posolic.
Salate ulozyc na talerzu i posypac drobno posiekanym parmezanem. Podawac z serowym ptysiem.