Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie ślimaczki z mięsem czyli mini roladki lub też zawijaski z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, a dokładnie z sosem mięsno - pomidorowym jak do spaghetti oraz z żółtym serem. Jest to bardzo fajna przekąska na ciepło lub zimno,
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Jako że użyłam ciasta francuskiego gotowego, to tak naprawdę głównym punktem jest sporządzenie farszu. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam ok. 2 -3 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Podsmażyłam ją na rumiano i dodałam mięso mielone. Smażyłam je,mieszając od czasu do czasu aż się przyrumieniło. Przełożyłam wszystko do garnka. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z bulionem, przeciśnięty przez praskę czosnek i listek laurowy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i dusiłam na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec dodałam zioła prowansalskie wcześniej roztarte i śmietanę. Wymieszałam i dodałam ok. 50g startego żółtego sera. Mieszałam aż się rozpuścił. Sos powinien być gęsty. Dusiłam jeszcze kilka minut po czym sos zdjęłam z gazu i odstawiłam do zupełnego wystygnięcia. Gdy sos wystygł, rozwinęłam ciasto francuskie i rozłożyłam na nim równomiernie sos mięsny. Na mięsie rozłożyłam resztę startego żółtego sera. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam je na plastry o szerokości ok. 3cm. Tak przygotowane plastry przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ślimaczki piekłam ok. 15-20 minut aż się dobrze zrumieniły. Po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika i przestudziłam. Można je podawać na ciepło lub na zimno.