Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie świderki czyli zawijasy z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami oraz z żółtym serem wędzonym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4578
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12826
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4578
Składniki
Do kubka przełożyłam ketchup. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do ketchupu. Zioła prowansalskie roztarłam w dłoniach i również dodałam do ketchupu. Dodałam po szczypcie soli i pieprzu i wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, tworząc sos pomidorowy. Ser starłam na tarce na drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy/kwadraty. Jedną część ciasta posmarowałam przygotowanym sosem i posypałam startym serem. Nałożyłam na to drugą część ciasta. Ciasto przekroiłam znów na dwie połowy i każdą połowę ciasta na paski o szerokości ok. 2-3cm. Każdy pasek skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy.