Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuskie świderki z serem

Francuskie świderki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2031

Dodano:

Odsłon: 512

Francuskie świderki czyli zawijasy z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami oraz z żółtym serem wędzonym.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • ok. 100g żółtego sera wędzonego np. rolada ustrzycka
  • ok. 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuskie świderki z serem

Przygotowanie

  1. Do kubka przełożyłam ketchup. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do ketchupu. Zioła prowansalskie roztarłam w dłoniach i również dodałam do ketchupu. Dodałam po szczypcie soli i pieprzu i wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, tworząc sos pomidorowy. Ser starłam na tarce na drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy/kwadraty. Jedną część ciasta posmarowałam przygotowanym sosem i posypałam startym serem. Nałożyłam na to drugą część ciasta. Ciasto przekroiłam znów na dwie połowy i każdą połowę ciasta na paski o szerokości ok. 2-3cm. Każdy pasek skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 lutego Można je jeszcze posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem, pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń