Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3956
Dodano: 26.02.2020
Odsłon: 2705
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do kubka przełożyłam ketchup. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do ketchupu. Zioła prowansalskie roztarłam w dłoniach i również dodałam do ketchupu. Dodałam po szczypcie soli i pieprzu i wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, tworząc sos pomidorowy. Ser starłam na tarce na drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy/kwadraty. Jedną część ciasta posmarowałam przygotowanym sosem i posypałam startym serem. Nałożyłam na to drugą część ciasta. Ciasto przekroiłam znów na dwie połowy i każdą połowę ciasta na paski o szerokości ok. 2-3cm. Każdy pasek skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 26 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Można je jeszcze posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem, pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz