Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie świderki czyli zawijasy z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami oraz z żółtym serem wędzonym.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 185
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22413
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 209
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 185
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22413
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 209
Składniki
Do kubka przełożyłam ketchup. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do ketchupu. Zioła prowansalskie roztarłam w dłoniach i również dodałam do ketchupu. Dodałam po szczypcie soli i pieprzu i wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, tworząc sos pomidorowy. Ser starłam na tarce na drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy/kwadraty. Jedną część ciasta posmarowałam przygotowanym sosem i posypałam startym serem. Nałożyłam na to drugą część ciasta. Ciasto przekroiłam znów na dwie połowy i każdą połowę ciasta na paski o szerokości ok. 2-3cm. Każdy pasek skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy.