Do góry

Przekąski Przepis na:

Frittata ze szparagami-włoski omlet

Frittata ze szparagami-włoski omlet

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 512

Dodano:

Odsłon: 249

Warto choć raz w sezonie na szparagi zrobić ten pyszny omlet czyli włoską frittata. Zapraszam na krótki filmik na mój kanał.

Składniki

  • szparagi białe 500g
  • jajka 6
  • ser cheddar 100g
  • cebula 1
  • pietruszka pęczek
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Frittata ze szparagami-włoski omlet

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy ,odkrawamy końcówkę ,obieramy w razie potrzeby i kroimy na małe kawałki o długości 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na malej ilości oleju przez 2 minuty. Następnie do cebuli wrzucić pokrojone szparagi ,przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia na około 10 minut. Co jakiś czas mieszając.

  2. Do miski wbić jajka ,wrzucić utarty ser , wrzucić poszatkowaną pietruszkę ,posolić popieprzyć i wszystko dobrze roztrzepać trzepaczką .

  3. Uduszone szparagi przekładamy na duży płaski talerz , aby nam ostygły.

  4. Do miski z jajkami wrzucamy nasze przestudzone szparagi, wszystko to dokładnie łyżką mieszamy i wylewamy na gorącą patelnie ,podlana olejem. Wlewamy stopniowo , tak ,aby patelnia za szybko się nie ostudziła od masy jajecznej. Następnie przykrywamy naszą frittate i smażymy na średnim ogniu 5 minut.

  5. Po 5 minutach odkrywamy i przy pomocy dużej pokrywki lub talerza ,przekręcamy naszą frittatę na drugą stronę. Na tej stronie smażymy na średnim ogniu 3 minuty.

  6. Gotową frittatę wykładamy na talerz i podajemy gorącą.

    Do przygotowania tej frittaty możesz użyć zielonej szparagi.

    Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube /Mangiare u Ewki

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń