Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto choć raz w sezonie na szparagi zrobić ten pyszny omlet czyli włoską frittata. Zapraszam na krótki filmik na mój kanał kuchni włoskiej na Youtube.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5845
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 304
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 853
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5845
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9675
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 304
Składniki
Szparagi myjemy ,odkrawamy końcówkę ,obieramy w razie potrzeby i kroimy na małe kawałki o długości 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na malej ilości oleju przez 2 minuty. Następnie do cebuli wrzucić pokrojone szparagi ,przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia na około 10 minut. Co jakiś czas mieszając.
Do miski wbić jajka ,wrzucić utarty ser , wrzucić poszatkowaną pietruszkę ,posolić popieprzyć i wszystko dobrze roztrzepać trzepaczką .
Uduszone szparagi przekładamy na duży płaski talerz , aby nam ostygły.
Do miski z jajkami wrzucamy nasze przestudzone szparagi, wszystko to dokładnie łyżką mieszamy i wylewamy na gorącą patelnie ,podlana olejem. Wlewamy stopniowo , tak ,aby patelnia za szybko się nie ostudziła od masy jajecznej. Następnie przykrywamy naszą frittate i smażymy na średnim ogniu 5 minut.
Po 5 minutach odkrywamy i przy pomocy dużej pokrywki lub talerza ,przekręcamy naszą frittatę na drugą stronę. Na tej stronie smażymy na średnim ogniu 3 minuty.
Gotową frittatę wykładamy na talerz i podajemy gorącą. Do przygotowania tej frittaty możesz użyć zielonej szparagi. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube /Mangiare u Ewki Smacznego!