Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto choć raz w sezonie na szparagi zrobić ten pyszny omlet czyli włoską frittata. Zapraszam na krótki filmik na mój kanał kuchni włoskiej na Youtube.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1306
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36664
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3786
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 558
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1306
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36664
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3786
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 558
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2973
Składniki
Szparagi myjemy ,odkrawamy końcówkę ,obieramy w razie potrzeby i kroimy na małe kawałki o długości 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na malej ilości oleju przez 2 minuty. Następnie do cebuli wrzucić pokrojone szparagi ,przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia na około 10 minut. Co jakiś czas mieszając.
Do miski wbić jajka ,wrzucić utarty ser , wrzucić poszatkowaną pietruszkę ,posolić popieprzyć i wszystko dobrze roztrzepać trzepaczką .
Uduszone szparagi przekładamy na duży płaski talerz , aby nam ostygły.
Do miski z jajkami wrzucamy nasze przestudzone szparagi, wszystko to dokładnie łyżką mieszamy i wylewamy na gorącą patelnie ,podlana olejem. Wlewamy stopniowo , tak ,aby patelnia za szybko się nie ostudziła od masy jajecznej. Następnie przykrywamy naszą frittate i smażymy na średnim ogniu 5 minut.
Po 5 minutach odkrywamy i przy pomocy dużej pokrywki lub talerza ,przekręcamy naszą frittatę na drugą stronę. Na tej stronie smażymy na średnim ogniu 3 minuty.
Gotową frittatę wykładamy na talerz i podajemy gorącą. Do przygotowania tej frittaty możesz użyć zielonej szparagi. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na YouTube /Mangiare u Ewki Smacznego!