Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytek nie trzeba przedstawiać ani specjalnie reklamować. Każdy je zna i większość lubi. Każdy też potrafi je przygotować. Najprościej jest wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki na gorący olej i usmażyć. Tak robię najczęściej, ale od jakiegoś czasu bardzo mi smakują frytki, które są przed smażeniem podgotowane i takie właśnie dziś polecam :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2852
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421949
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2199
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2852
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421949
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2199
Składniki
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Pokrojone ziemniaki przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki przecedzić na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący, włożyć wcześniej podgotowane ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach smażenia zamieszać.
Usmażone frytki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Na talerzu frytki można posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ przez gotowanie w osolonej wodzie są już delikatnie słone.