Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytek nie trzeba przedstawiać ani specjalnie reklamować. Każdy je zna i większość lubi. Każdy też potrafi je przygotować. Najprościej jest wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki na gorący olej i usmażyć. Tak robię najczęściej, ale od jakiegoś czasu bardzo mi smakują frytki, które są przed smażeniem podgotowane i takie właśnie dziś polecam :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1205
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4858
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1518
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1205
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4858
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1518
Składniki
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Pokrojone ziemniaki przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki przecedzić na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący, włożyć wcześniej podgotowane ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach smażenia zamieszać.
Usmażone frytki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Na talerzu frytki można posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ przez gotowanie w osolonej wodzie są już delikatnie słone.