Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytek nie trzeba przedstawiać ani specjalnie reklamować. Każdy je zna i większość lubi. Każdy też potrafi je przygotować. Najprościej jest wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki na gorący olej i usmażyć. Tak robię najczęściej, ale od jakiegoś czasu bardzo mi smakują frytki, które są przed smażeniem podgotowane i takie właśnie dziś polecam :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117481
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8136
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1803
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1392
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117481
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8136
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3043
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1803
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1392
Składniki
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Pokrojone ziemniaki przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-7 minut. Po tym czasie ziemniaki przecedzić na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący, włożyć wcześniej podgotowane ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach smażenia zamieszać.
Usmażone frytki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Na talerzu frytki można posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ przez gotowanie w osolonej wodzie są już delikatnie słone.