Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tradycyjnych frytek.
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 128
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 128
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po około godzinie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W misce przygotowujemy mieszankę przypraw. Dodajemy do niej bataty i oliwę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zwiększamy moc piekarnika do 240 stopni (jeżeli nasz piekarnik ma taką opcję, to można zastosować tryb grilla) pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu przykrywamy serem i boczkiem i zostawiamy w piecu do zapieczenie (5-8 minut). Wyciągamy i posypujemy szczypiorkiem.