Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tradycyjnych frytek.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 95
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po około godzinie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W misce przygotowujemy mieszankę przypraw. Dodajemy do niej bataty i oliwę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zwiększamy moc piekarnika do 240 stopni (jeżeli nasz piekarnik ma taką opcję, to można zastosować tryb grilla) pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu przykrywamy serem i boczkiem i zostawiamy w piecu do zapieczenie (5-8 minut). Wyciągamy i posypujemy szczypiorkiem.