Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tradycyjnych frytek.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8176
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 418
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8176
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 418
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po około godzinie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W misce przygotowujemy mieszankę przypraw. Dodajemy do niej bataty i oliwę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zwiększamy moc piekarnika do 240 stopni (jeżeli nasz piekarnik ma taką opcję, to można zastosować tryb grilla) pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu przykrywamy serem i boczkiem i zostawiamy w piecu do zapieczenie (5-8 minut). Wyciągamy i posypujemy szczypiorkiem.